Supplementen moeten veilig zijn. Al vóór je een voedingssupplement op de markt gaat zetten, krijg je daarom te maken met wet- en regelgeving.

De voorschriften voor voedingssupplementen zijn gedeeltelijk geharmoniseerd op Europees niveau. Daarnaast kennen we in Nederland nog nationale
voorschriften op basis van de Warenwet.

 

Het is belangrijk om van deze regels op de hoogte te zijn voor je een product laat maken of uit het buitenland importeert. 

De  controlerende instantie NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft geen adviesfunctie. NVWA kan wel handhaven als een product niet voldoet aan wet- en regelgeving. 

 

Veilig en toegestaan

De ingrediënten in een supplement moeten wettelijk zijn toegestaan. Ook moeten ze veilig zijn. Bij de veiligheid gaat het onder meer om de samenstelling (gebruikte ingrediënten, zuiverheid, dosering). Het gaat hierbij ook om de microbiologische veiligheid, contaminanten en residuen van pesticiden.

 

Etikettering

Het etiket van een voedingssupplement moet voldoen aan de eisen voor ettiketering van voedingsmiddelen. Daarnaast zijn er extra eisen voor supplementen van kracht. Zo gelden er bijvoorbeeld verplichte waarschuwingen bij bepaalde doseringen vitamine B6 en vitamine D. 

Soms is een waarschuwing niet wettelijk verplicht, maar is het wel wenselijk om consumenten voor het gebruik van een product te waarschuwen. Denk aan het ontraden van gebruik van bepaalde kruiden tijdens de zwangerschap, of indien interacties  tussen supplementen en geneesmiddelen kunnen optreden. 

 

Voedings- en gezondheidsclaims

Bij de promotie van supplementen via een website of folder, krijg je te maken met wetgeving voor voedings- en gezondheidsclaims.

Een voorbeeld van zo'n claim is: 'vitamine C ondersteunt de weerstand'. De toegestane voedings- of gezondheidsclaims zijn allemaal opgenomen in een Europese verordening. 

Een bedrijf dat een dergelijke claim wil maken, moet nagaan of deze claim voor een product of specifiek ingrediënt is toegestaan. 

Daarnaast zijn er zogenaamde “on hold” claims. Dit zijn gezondheidsclaims waarvan de beoordeling nog niet is afgerond op EU niveau. Voor het gebruik van “on hold” gezondheidsclaims gelden aparte regels.

Het is verboden om te vermelden dat supplementen ziekten bij de mens voorkomen, behandelen of genezen. De boetes voor het gebruik van medische claims bij voedingssupplementen kunnen hoog oplopen.Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat er medische claims bij een product worden gemaakt.

 

Handige links

Warenwetbesluit vVoedingssupplementen

Verordening (EU) Nr. 1169/2011 voedselinformatie aan consumenten

Verordening (EU) Nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen 

Verordening (EU) Nr. 432/2012 met lijst van toegestane gezondheidsclaims

Keuringsraad (gezondheidsclaims)

EU Novel food catalogue

NPN Branchevereniging voor voedingssupplementen

NVWA